Régóta foglalkoztat már a téma, hogy mégis miért érzik magukat úgy az emberek ahogyan? Mi az oka annak, hogy két, közel azonos helyzetű ember közül az egyik depressziós, a másik pedig a fellegekben érzi magát? Papíron, mivel a körülményeik nagyjából megegyeznek, ugyanolyan hatások érik őket, ugyanazzal foglalkoznak, ezért körülbelül azonos lelki állapotban kéne lenniük. Ennek ellenére korántsem ez tapasztalható.

Sokszor előfordul, hogy az emberek feltételhez kötik a saját boldogságukat. „Majd boldog leszek, ha végre megtalálom életem párját. Majd boldog leszek, ha végre felvesznek ide meg oda. Majd boldog leszek, ha végre rendeződik a kapcsolatom valakivel.“ Valamint így tovább a végtelenségig. Szerintem a dolgok fordítva működnek. Majd akkor fog a kívánt esemény megtörténni, ha végre boldog leszel.

Gondolj bele, amikor szomorú vagy valamiért, itt a világ egyik legjobb életszínvonalával rendelkező közösségének, az Európai Uniónak az egyik tagállamában, hogy hány milliárd ember örülne a te helyzetednek? Egész Afrikában nincsen egy olyan ország sem, amelynek az életszínvonala felérne a magyarral. Ők biztosan szívesen cserélnének veled, és boldogak lennének, sőt lehet, hogy ott is boldogok, ahol most vannak.

Mégis mi ennek az oka? Hiszen rosszabbak a körülményeik. Szerintem erre a válasz nagyon egyszerű. Boldogságunk vagy boldogtalanságunk oka egyszerűen az, amire gondolunk. Ha boldogtalan vagy akkor annak nem az az oka, hogy valami rossz történt veled, hanem az, hogy amiatt, ami történt te valami olyan dologra asszociáltál, gondoltál, ami negatív érzésekkel töltött el.

Forrás: Max Pixel

Ugyanez az oka annak, hogy például a pénz boldogíthat. Hiszen ha valaki önbizalmát a materiális dolgokból nyeri, akkor őt ezek megvétele, birtoklása ideiglenes boldogságérzettel tölti el, de azért, mert ezekről a tárgyakról ő az önbizalom pozitív érzésére asszociál. Ezzel csupán az a probléma, hogy ez az érzés gyorsan elmúlik.

Emiatt állítom azt, hogy a boldogság sokkal inkább egy életfelfogás, mintsem érzelem. Ha valaki tartósan boldog, ő olyan életfelfogással rendelkezik, hogy a lehető legtöbb dologgal kapcsolatban a jó dolgokra gondol, asszociál, és teszi ezt azért, mert tudja, hogy egy boldog ember sokkal jobban teljesít, jobb az egészsége, magabiztosabb, jobb eredményeket ér el, mint egy boldogtalan. Ezzel a témával kapcsolatban ajánlom figyelmedbe Shawn Achor, A boldogság, mint versenyelőny című könyvét. Véleményem szerint ez ugyanúgy egy tanulható képesség, mint bármilyen egyéb dolog.

Forrás: Max PixelÉppen ezért arra bíztatlak, hogy figyelj a gondolataidra, vedd észre, amikor rossz dolgokra gondolsz, és helyettesítsd azokat olyan dolgokkal, amelyek jó érzéssel töltenek el. Nem az számít, ami történik veled, hanem az, hogy mit hozol ki belőle. Ha az életedet elképzeled egy görbeként, akkor 100-ból 99 esetben igen erőteljesen hullámzik, de ha belegondolsz, akkor sosem az számított, hogy mi történt, hanem az, hogy mit hoztál ki belőle. Utána még lejjebb nyomtad a „görbédet“ vagy pedig ennek az erejét felhasználva fentebb jutottál, mint azelőtt voltál?

A másik tanácsom, hogy vedd körbe magad pozitív emberekkel, gondolatokkal. Minden egyes ember, akivel időt töltesz elképesztően nagy hatással van rád, és ezt a legtöbb esetben ezt észre sem veszed. Az én módszerem ezen a területen nagyon egyszerű. Egyetlen egy dolgot figyelek: miután beszéltem valakivel jobban vagy rosszabbul érzem magamat, mint előtte? Amennyiben jobban, többet beszélek vele, amennyiben rosszabbul, akkor inkább hanyagolom, valamint én is erre az egyetlen dologra törekszem emberi kapcsolataimban, hogy az emberek jobban érezzék magukat, miután beszéltek velem, ezáltal hozzájárulhassak boldogságukhoz.

Összefoglalva a fenti gondolataimat, a boldogsággal kapcsolatban az alábbi 5 dologra bíztatlak:

  1. Sose kösd feltételhez a boldogságodat!
  2. Tekints a boldogságra, mint egy életfelfogásra, filozófiára, és ne pedig úgy, mint egy érzésre!
  3. Figyelj a gondolataidra!
  4. Vedd körbe magad pozitív emberekkel, gondolatokkal!
  5. „Ess felfele!“

Erről az 5. pontról fogok bővebben írni következő bejegyzésemben.

Ismételten köszönöm szépen a figyelmedet!

Kívánok neked további csodás napot és boldog Életet!