Okosan dolgozz, ne keményen! – Első rész

Az életben számos problémával nézünk szembe, amelyek megoldása rajtunk áll. Számos feladatot kell sikeresen és hatékonyan végrehajtanunk annak az érdekében, hogy végül a kívánt végkimenetelt kapjuk. Elmondható, hogy az, hogy milyen eredményt kapunk nagyrészt azon áll, hogy hogyan vagyunk képesek ezeknek a végrehajtására, milyen hatékonyan oldjuk meg problémáinkat.

Mégis mi a helyes út? Az a módszer, amivel elérhetjük a kívánt eredményt? Ezt hívom én okos munkának. Ez az a módszer, amelyet én is igyekszem alkalmazni, és amivel tapasztaltaim szerint a leghatékonyabban dolgozhatunk álmaink megvalósításáért. Ezt fogom 4 pontban összefoglalni az elkövetkező két cikkemben, tehát minden részben 2-2 pontot kifejtve.

A mai világban, ahol okostévék, okostelefonok, számítógépek, okosórák vesznek körül minket igazából csak mi maradtunk változatlanok. Mégis hogyan alkalmazkodjunk, legyünk a leghatékonyabbak ebben a közegben? Hogyan alkalmazzuk saját tevékenységeinkre, aktivitásunkra a „smart“ szemléletmódot?

  1. A problémával való viszony

Megfigyelésem szerint az emberek sok különböző módon állnak neki a felmerülő problémák megoldásának. Ezt a megoldási módot az adott személy szokásain, habitusán, személyiségén, magába vetett hitén kívül azonban meghatározza még egy nagyon fontos dolog: az adott problémával való viszonya. Ha egy probléma sürgős, égető akkor sok esetben a legkönnyebben elérhető megoldást választjuk, annak a minősége másodlagos.

Ha unottan viszonyulunk a kérdéskörhöz, nem érdekel minket, csupán kényszerból dolgozunk rajta, akkor pedig igyekszünk halogatni, itt sem igazán érdekel minket a minőség, csupán az, hogy végre meg legyen oldva. Ha pedig egy problémáról tudjuk annak a megoldása egy, a jövőnket hosszú távon meghatározó tényező, akkor kimagasló minőségűt igyekszünk találni.

Éppen ezért a helyes problémamegoldás vagy munkavégzés, az a probléma helyes megítélésével kezdődik. Hiszen mi van ha tévesen ítéljük meg a megoldás szükségességét? Ha mégsem sürgős, ráértünk volna alaposabban foglalkozni vele? Ha mégsem meghatározó, feleslegesen öltünk bele annyi energiát? Vagy ha nagyon fontos, és mégsem törődtünk vele, mert nem éreztük abban a helyzetben ezt át?

Ezért arra bíztatlak, hogy mielőtt hozzálátsz egy probléma megoldásához, előtte fordíts időt arra, hogy meghatározd a vele való viszonyodat. Helyesen ítéld meg, hogy egyáltalán kell-e, és ha igen akkor kinek, és mikorra megoldania azt.

  1. Minőségi idő

Már-már közhelyessé vált, hogy a mennyiségnél mindig fontosabb a minőség, és ez az idő eltöltésének a módjára is igaz, éppen ezért bennem is felmerült a kérdés ennek a megírásakor:  mégis minek említem meg ezt? Azért mert ez ennek ellenére is az egyik legfontosabb tényező.

Világunkban minden eddiginél több inger ér minket, amely elterelheti a figyelmet az igazán fontos dolgokról. Egy-egy értesítés a mobiltelefonra, néhány gyors pillantás az e-mailekre, a hírekre, stb. Ezek nem csupán kizökkentenek, hanem magukba szippatanak, és két perces facebookozásból villámgyorsan fél óra lesz. Ezért én például minden értesítést kikapcsolok a telefonomon, és csak akkor foglalkozok az ilyeneket küldő alkalmazásokkal, amikor akarok.

Ez egy nagyon érdekes, és széles téma, amelyről rengeteg információ érhető el napjainkban, és ilyen kis helyen nem vállakozok ezeknek a rövid összefoglalására, viszont javaslom, hogy nézz utána ezeknek a módszereknek, kutatásoknak, mert elképesztő mértékben növelhetik a hatékonyságodat.

Nem az a lényeg, hogy papíron mennyi időt töltünk el egy probléma megoldásával, hanem az, hogy ennek az időnek ténylegesen mekkora része fordítódik a produktív munkavégzésre. Ha maximalizálod a hatékonyságodat azzal a két tényezővel, amiről a következő részben fogok írni, akkor több szabadidővel fogsz rendelkezni, és több problémát fogsz megoldani, mint eddig bármikor.

Tehát a hatékonyságod maximalizálására bíztatlak, és arra, hogy ismerd fel: a problémákat te oldod meg, nem az idő. Hiába foglalkozol valamivel, ha azt nem a megfelelő módon teszed, nem jól prioritizálsz, és sosem jutsz a  végére, mindig csak a felszínt kapargatod. Éppen ezért vágj bele és csináld! Nem 12 óra 50 percig, hanem ameddig a végére nem érsz.

Köszönöm, hogy végigolvastad! A második rész a következő szombaton érkezik.

Kívánok neked további csodás napot, és sok sikert álmaid valóra váltásához!