Te érzed, hogy mekkora lehetőségek vannak a kezedben? Bárki is vagy, bárhonnan, amikor ezt olvasod, már pusztán azáltal, hogy az az informatikai eszköz a kezedben vagy, amivel megtekintheted ezt a bejegyzést, már csupán az garantál számodra olyan lehetőségeket, amelyek a hozzád hasonló helyzetben levő embereknek több tízezer éven keresztül nem álltak rendelkezésére.

Azt tanulsz, úgy fejleszted magadat, annyiszor, olyan áron, olyan eszközökkel, amilyenekkel csak szeretnéd. Ennek ellenére az emberek többsége a sok lehetőség közül kizárólag azokat használja, amelyek a világon semmilyen, vagy nagyon kis mértékű pozitív hatást gyakorolnak az életükre. Te is egy szeretnél lenni közülük, vagy inkább saját magad fejlesztésére, tanulásra, hatékonyságod növelésére használnád ezt a csodás lehetőséget? Már pusztán ezzel kitűnhetsz a tömegből.

A többség nem szereti az oktatást, az iskolarendszert, amelyet a jelen helyzetben teljesen meg lehet érteni, és nincs is vele probléma. Az már annál nagyobb probléma, ha ezáltal egy életre felhagy a tanulással, megutálja a folyamatát, és amint kilép az iskola kapuján, úgy érzi, hogy ő már mindent tud, amit még feltétlenül szükséges, azt elsajátítja, majd felhagy a tanulással, és úgy érzi, hogy a tudása egy állandó szintre kerül.

A probléma ezzel mindössze az, hogy az életben nincs stagnálás. Vagy fejlődsz, vagy az ellenkezőjét teszed. Ameddig te haszontalan dolgokkal töltöd az idődet, addig más, a jövőjét építi. Egy közös tényező van kettőtök a életében: 24 óra naponta. Te döntöd el, hogy hogyan használod fel ezt, azt tanácsolom, hogy tedd meg a lehető legjobban. A szép dolog az álmainkban, hogy valahogy mindig tudjuk az első lépést. Lehet, hogy a másodikat, harmadikat, negyvenhatodikat már nem, de az elsőt mindig, amit meg kéne tennünk, hogy a kívánt irányba induljunk el. Így hát arra bíztatlak téged, hogy tedd meg még ma az első lépést. A többi majd adja magát.
Azt tapasztalom, hogy amikor valaki szeretne valamit, akkor a hogyan?-ok felől közelít. Mit kéne megtennem, hogy ezt elérjem? Mi a titok, a legrövidebb út? Ez általában ahhoz vezet, hogy levonja a következtetést: számára ez lehetetlen, kapcsolatok nélkül pláne lehetetlen, Magyarországon pláne lehetetlen. Ilyenkor az ember szerintem fordítva ül a lovon. Ha valamit igazán akarunk, akkor a miért?-ek felől kell közelíteni. Miért akarom ezt elérni? Mit hozna el az életembe? Csak ezután jönnek a hogyan?-ok. Tapasztalom szerint ezután sokkal könnyebb, és hatékonyabb válaszokat tudunk rá adni.

Végül pedig a legfontosabb dolog, amely megkoronázza az összes fentebb leírtat: Találd meg a szenvedélyedet, és kötelezd el magad az abban való élethosszig tartó tanulás, fejlődés mellett! Biztos vagyok benne, hogy számodra is van olyan dolog, amelyet ha csinálsz teljesen felemelkedett hangulatba kerülsz, már ha csak rágondolsz, hogy az egész napodat azzal töltheted, összeszorul a gyomrod. BÁRMI is legyen az, neked azzal kell foglalkoznod. Ezután már csupán annyi a dolgod, hogy minden nap fejleszted magadat ebben a dologban, rendszeresen olvasol szakirodalmat, és innentől egyenes út vezet a legjobbak közé kerüléshez.

Összefoglalva az 5 tanácsomat:

 1. Vedd észre, hogy mekkora lehetőségek vannak a kezedben!
 2. Fordítsd a javadra az internetben rejlő hatalmas erőt!
 3. Tedd meg még ma az első lépést!
 4. Először közelíts a miért?-ek felől a céljaidhoz!
 5. Találd meg a szenvedélyedet, és kötelezd el magad az abban való élethosszig tartó tanulás, fejlődés mellett!

Kérlek engedd meg, hogy néhány remek forrást is ajánljak számodra ezekhez, mégpedig az internet csodálatos erejét kihasználva. Az én szenvedélyem az önfejlesztés és a technológia, így ezekkel kapcsolatban tudok leginkább ilyenekkel szolgálni.

 1. Treehouse
  Kiváló angol nyelvű oldal, programozás illetve IT-val kapcsolatos dolgok tanulására. Személyes kedvencem ilyen témában.
 2. CodeBerry
  Magyar nyelvű startup, hasonlít a Treehousehoz, külön előnye a segítőkész közösség, amely mögötte rejlik.
 3. Guruló Egyetem
  A legjobb önfejlesztő webshop, kedvenc előadóim könyveivel, hanganyagaival.
 4. Zanza.tv
  Amennyiben diák vagy, tanulmányi eredményeid javításának érdekében ajánlom. Színvonalas oktatóvideók, tesztek.
 5. Khan Academy
  Hasonlít a Zanza.tv-hez csak angol, és sokkal nagyobb, elterjedtebb.

Köszönöm szépen ismét a figyelmedet!

Kívánok neked sok sikert, és további csodás napot,
Fedor Bence